Denim is meer dan een spijkerbroek

Liefde voor Jeans

Nederlanders zijn echte jeansdragers: we dragen ze bij alle gelegenheden. In tegenstelling tot andere landen gaan we er zelfs in naar ons werk. Amsterdam is dan ook niet voor niets de thuisbasis voor een aantal grote jeansmerken.

Jos van der Hoogen: master tailor

We spraken met Jos van der Hoogen, master tailor en workshopmanager bij Denim City in Amsterdam.

Zelf heeft Jos ongeveer bijna 500 jeans. Hij heeft nog nooit een paar weggegooid.

Zijn liefde voor jeans lijkt oneindig en hij vindt het daarom ook heerlijk om vanuit zijn vakmanschap mee te werken aan oplossingen voor een duurzame toekomst.

Master Tailor Jos van der Hoogen in de Denim Cottage bij Qurios Zandvoort

"Denim City is echt op duurzaamheid gericht. Dat is ook nodig want de vervaardiging van een jeans is nu echt niet duurzaam."

De duurzame jeansrevolutie

“Denim City is echt op duurzaamheid gericht. Dat is ook nodig want de vervaardiging van een jeans is nu echt niet duurzaam. Voor het maken en kleuren van een gewone spijkerbroek is er bijna 8000 liter water nodig. Dat is veel te veel.

We kunnen dat veranderen door oude jeans te gebruiken als basis voor nieuwe stof. De kunststof die in de stof verwerkt wordt halen we uit plastic flessen uit de oceaan. Zo kunnen we het watergebruik terugbrengen tot 700 liter. Dat verschil is enorm!

Voor sommige speciale jeans met lichte kleuren zijn veel chemicaliën en soms wel 25.000 liter water nodig. Wij wassen de broeken niet langer met chemicaliën, maar laseren de kleur uit de broeken. We wassen de broeken met ozon, en daardoor hebben we nu niet meer dan een kopje water nodig voor het maken van een paar jeans. Dat is echt een revolutie in de denim-industrie.

We zijn er nog niet natuurlijk. Want wij doen dit op hele kleine schaal en we willen natuurlijk dat de hele fashionindustrie deze manier van werken gaat toepassen. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we gaan ons doel bereiken: over 15 jaar is de denim voor 80% droog.”

Studenten aan het werk bij Denim City

Denim bij Qurios

“Voor Qurios maakte de stagiaires van Denim City prachtige kunstwerken. Je vindt ze in de brasserie maar ook hebben we een complete cottage aan het thema Jeans gewijd. De studenten mochten erop los en dat hebben ze ook gedaan. Ik ben hartstikke trots op ze.”

Bezoek Denim City

Denim City vind je in de Foodhallen in Amsterdam West. Je kunt hier alles zien: de stoffen, de fabriek, de wasserij en de shop.