Duurzame makers:

Tom Marcelis Hout van je Stad

Bij Hout van je Stad maken ze prachtige meubels en gebruiksvoorwerpen van bomen die ooit gewoon bij jou in de buurt stonden. Tom Marcelis vertelt over het verhaal achter de meubels die hij maakt.

Een iep uit de stad

“We hadden een meubelmakerij en iemand vroeg of ik een tafel van iepenhout kon maken. Bij de houthandel kon ik alleen iepenhout uit Frankrijk krijgen. En dat terwijl ik wist dat 80% van de bomen in Amsterdam iepen zijn. Dus ik vroeg me af waar dat iepenhout uit Amsterdam eigenlijk heen ging.

Dat heb ik uitgezocht en zo kwam ik terecht bij de gemeentewerf in Amsterdam waar Stichting Stadshout gevestigd was. Daar heb ik mijn eerste iepenstam uit de stad gekocht. Ze wisten mij te melden dat die iep uit het Amstelpark kwam. Daar hebben we toen onze eerste snijplanken van Amsterdams hout van gemaakt: onze eerste ‘Stadsplanken.’”

Tom bij de balie van de receptie van Qurios Zandvoort

"We vinden het mooi om met lokaal hout te werken omdat het ook een stuk duurzamer is. Bomen die anders worden versnipperd of verkocht in de handel krijgen nu nog een heel nieuw leven."

Een goed verhaal

Daarna ging het snel: inmiddels maken ze bij Hout van je Stad veel meer dan alleen snijplanken. Zo maakten ze voor Qurios een deel van de inrichting voor de Clear Nature Cottage. Ze maakten de lambrisering en een prachtig mozaïekpatroon van iepenhout voor de achterwanden van de bedden. Daarnaast maakten ze het stapelbed op de vide en de tafel waaraan we ons gesprek voeren.

“Deze tafel is gemaakt van een Es uit het Amsterdamse bos. Het is prachtig hout, maar je ziet wel dat het wilder is dan het hout dat je standaard uit de houtindustrie geleverd krijgt. Daar gebruiken ze alleen de beste delen, de rest wordt weggegooid. Ik vind het juist mooi als je kunt zien dat een boom geleefd heeft, dat er verkleuringen en noesten in zitten.

Zo kun je eigenlijk aflezen waar een boom gestaan heeft. Het hout van een boom uit de stad die in een drukke straat met weinig ruimte stond ziet er veel rauwer uit dan dat van een boom uit het bos. Dat vind ik mooi, dat je aan je plank kunt zien wat de boom heeft meegemaakt.”

Circulair bouwen

“We vinden het mooi om met lokaal hout te werken omdat het ook een stuk duurzamer is. Bomen die anders worden versnipperd of verkocht in de handel krijgen nu nog een heel nieuw leven. Bovendien heeft het hout geen lange afstand afgelegd naar zijn bouwbestemming. En mooi essenhout doet echt niet onder voor bijvoorbeeld Russisch of Pools eikenhout. Dat is op alle fronten beter voor de natuur.”

In elke tafel een QR-code

“In elke tafel, meubel of Stadsplank die we maken branden we een QR-code. We maakten voor Qurios Zandvoort ook de balie in de receptie. Ook daarin staat een QR-code. Als je die scant zie je precies waar het hout vandaan komt: waar de boom stond, wat voor hout het is en hoe lang de boom er heeft gestaan. Zo krijgt het hout echt een verhaal.”