Duurzame makers:

Sam maakt tafels van afvalhout

De duurzame tafels van Sam Berghuis

In het najaar ontmoeten we Sam Berghuis. Hij is meubelmaker en noemt hij zijn werk ‘aantoonbaar duurzaam’. Nieuwsgierig als we zijn nodigen we Sam uit voor de koffie. Geen betere plek dan de Coffee Cottage bij Qurios Zandvoort. Want hier staan de prachtige tafels die Sam heeft gemaakt.

Trots wrijft hij met zijn hand over het gladde hout. “Het is al lang geleden begonnen. Ik had een grote tafel nodig en ik dacht: ik maak er zelf wel eentje. Zo leerde ik hoe ik tafels moest maken, en zo kwam ik erachter dat hout echt overal voor het oprapen ligt.”

Blij met zijn tafel kwam van het een het ander. Want ondanks zijn grafische opleiding koos hij ervoor meubelmaker te worden. Zelfontworpen meubels die uitsluitend gemaakt worden van gerecycled hout.

“Ik haal het gewoon zelf uit de container, of van de straat en bij gemeentewerven. Het komt echt overal vandaan. Zo heb ik het altijd al gedaan. In het begin was dit nog niet hip en bovendien een moeilijk verkoopbaar verhaal. Gelukkig heb ik mijn partner Sandra. Ze zei: “je hebt een goed idee, ga ermee door!” Die credits verdient zij echt. Met die moeilijke verkoop gaat het ook een stuk beter: de reacties zijn nu bijna altijd positief.”

Sam aan de tafels in de Coffee Lounge bij Qurios Zandvoort

"Wat voor planeet neemt de volgende generatie straks van ons over? Een grote afvalberg of een solide samenleving waar zij mee aan de slag kan? Die vraag maakt je bewust en die verantwoordelijkheid voor de aarde zou iedereen moeten nemen."

Lungo, Cappuccino, Americano

Voor Qurios Zandvoort werkte Sam mee aan het uitwerken van het thema Coffee in de twee Coffee Cottages en de brasserie. Hij maakte tafels in prachtige bruintinten. In de kleurschakeringen herken je bijvoorbeeld de caffè lungo of de cappuccino.

De tafel die opvalt is de Americano: die is bold and beautiful, groot en breed. “Het was een heel mooi project om aan te werken. Bovendien voel ik verwantschap met Qurios. Ze openden als eerste organisatie in de markt een volledig zelfvoorzienend vakantiepark, dat vraagt durf en visie.”

Lokaal geoogst hout

“Het meeste hout dat ik gebruikte voor dit project werd ‘geoogst’ in een kring van 30 kilometer rond Amsterdam. Ik heb een cargo-bike en daarmee vervoer ik al het hout dat ik vind naar de werkplaats.

De brede stroken in deze tafels komen van trapdelen van een sportcentrum uit Schalkwijk. De smalle strookjes zijn van plinten van een gesloopte school. Restmateriaal van de tafels verzaag ik weer tot snijplanken. Ik gebruik het hout net zolang totdat de stukjes zo klein worden dat ik het niet meer kan verwerken.”

Aantoonbaar duurzaam

Volgens Sam is het belangrijk dat je weet wat je doet, anders kun je niet milieubewust bezig zijn. Elke tafel heeft daarom een eigen paspoort waarin alles is vastgelegd. Niet alleen het materiaal staat daarin, maar ook de hoeveelheid energie die het heeft gekost om de tafel te maken. “Wat voor planeet neemt de volgende generatie straks van ons over? Een grote afvalberg of een solide samenleving waar zij mee aan de slag kan? Die vraag maakt je bewust en die verantwoordelijkheid voor de aarde zou iedereen moeten nemen. En dus doe ik mijn deel.”

In 2019 stond Sam voor het eerst op de Dutch Design Week: een populair jaarlijks terugkerend evenement dat honderdduizenden internationale bezoekers trekt. Het evenement onderscheidt zich door echt te focussen op ontwerpen voor de toekomst. Zijn naam is Sam Berghuis, meubelmaker. En hij is aantoonbaar duurzaam.