Koken met tulpen

Johanna Huijberts schreef een kookboek vol heerlijke gerechtjes met biologische tulpenbollen

Nadat we een rondleiding hadden gehad over de biologische bollenvelden, liepen we ook Johanna Huiberts tegen het lijf. Johanna maakte een kookboek vol leuke en lekkere gerechten met tulpenbollen en -bloemen. Want wat blijkt? In tegenstelling tot wat we dachten, smaken tulpenbollen uitstekend. De bollen van Huiberts zijn biologisch en onbespoten. En dus heel goed te eten.

Kun je tulpenbollen eten?

"Je kunt tulpenbollen prima eten. Er staan in het kookboek ook recepten met tulpenbloemen, allen zijn die maar een paar weken in het jaar te verkrijgen. Die bloemen zien er geweldig uit in gerechten. Ze smaken allemaal net anders, het verschilt per soort. Sommige bloemen zijn een beetje heet, maar er zijn ook soorten die gewoon naar ijsbergsla smaken: friszoet.

We zijn aangesloten bij 'De Groene Route', dat open dagen waarbij mensen bij een route van duurzame tuinen en kwekerijen binnen kunnen kijken. Elk voorjaar hebben we een open weekend, dan kunnen mensen de velden bekijken en dan zie je ze echt van alle bloemen wat snoepen. Het is meestal in het laatste weekend van april, dat is het mooiste weekend, dan bloeit er het meest.

We kweken onze tulpen niet op smaak. Het is heel moeilijk om ze zelf te veredelen. We hadden een soort die heel lekker was: een oranje. Maar die groeide heel moeilijk, dus die viel ook weer af."

En toen was er een kookboek

"Ik had uit mezelf niet zomaar gedacht dat ik een heel kookboek zou maken. Ik maakte al weleens meer recepten met tulpenbollen, maar dat was vooral voor gasten. We deden dan weleens een tulpenwodkaproeverijtje en daar wilde ik dan een hapje bij serveren. En dat is langzamerhand uitgegroeid tot dit kookboek.

Naast het tulpenkookboek verkopen ze bij Huiberts inmiddels ook tulpenbier, gemaakt van tulpenbollen. En ook tulpenwodka en tulpenlikeur. Zo komt alles telkens voort uit een idee. Want ideeën zijn er genoeg. "Als in april alles bloeit, hoe tof zou het dan zijn om te dineren in de tulpenvelden? Of overnachten in een wagen midden in het land, en dan wakker worden van de leeuweriken? Dat zou toch geweldig zijn!

Want zo gaat het met ideeën. We dachten: hoe leuk zou het zijn als we een webshop hebben. Maar dat kan ik zelf niet bij mijn dagelijks werk doen. Maar toen hadden we hier een collega die het heeft opgepakt en dat loopt nu heel goed. Ik doe dan zelf de fotografie voor de webshop, en zij doet de teksten en de verzending. Dat is echt superleuk."

"..tulpenbloemen zien er geweldig uit in gerechten. Ze smaken allemaal net anders, het verschilt per soort."