Bollen, bier en bloemen van Boots

Voor Mats Boots zijn tulpen een eindeloze inspiratiebron

In de Noord-Hollandse polder kweekt Mats Boots met zijn familie prachtige eigen tulpen. En sinds kort verkoopt hij meer dan alleen tulpen: de heerlijke geur en de fleurige kleuren van hun tulpen zijn gevangen in een speciaalbiertje: de ‘Tulipa Flowerpower’, een verfrissende Session IPA.

Hoe smaakt een tulp?

Mats houdt een vers geopend biertje in zijn hand en neemt een slok. “Als ik dit proef, dan is het alsof er een soort kanon afgaat, vol bloemblaadjes die om mijn hoofd door de lucht vliegen. Dan denk ik echt: wow, daar wil ik er nog wel een van.” “Er zitten geen bloembollen in dit bier, maar het idee was om met de geur van onze tulpen iets anders te doen om zo onze bollen beter bekend te maken. Dus we gingen met de brouwer samenwerken om de geur van onze tulpen te vertalen naar smaak. We zijn er 2 jaar mee bezig geweest, maar het is dan ook een fleurig en smaakvol geheel geworden.”

Tulpenfamilie

“Mijn opa is in 1972 zijn eigen tulpenbedrijf begonnen. Mijn vader heeft dat overgenomen samen met zijn drie broers, en inmiddels hebben mijn broer en ik het bedrijf weer overgenomen. Ik kom dus echt uit een tulpenfamilie. We zijn in de kern echte bollenkwekers, en later zijn we ook bloemen gaan doen.”

“Mijn moeder is echt een specialist in veredeling van tulpen: het kweken van nieuwe soorten. Dat doet ze al 28 jaar. Het is een moeilijk en langzaam proces. Voor veredeling neem je het zetmeel van de ene tulp en dat breng je aan op de stamper van een andere tulp. Die stamper wordt steeds groter; daar zitten de zaden in. Die zaai je en na 8 jaar krijg je dan pas de eerste bloem. Het hele assortiment van tulpen die wij nu kweken komt volledig uit eigen veredeling. Dat is dus een enorm lang en secuur proces. Ik denk dat er wel 99% van die nieuwe soorten niet doorgekweekt worden. Maar in die 28 jaar heeft mijn moeder dus wel meer dan 100 nieuwe soorten gevonden.

Intussen is mijn vader met pensioen en run ik het bedrijf met mijn broer. Hij is echt de kweker, een wandelende bollenencyclopedie. Hij weet alles over tulpen en het kweken. Ik ben meer de creatieve persoon van de twee, ik probeer met nieuwe ideeën nieuwe paden te bewandelen. Soms gaat dat mis, en soms lukt het goed, zoals met bijvoorbeeld dit biertje. Eigenlijk is het ook een beetje veredelen wat ik doe, alleen dan met ideeën.”