De 5 leukste steden

van West-Friesland

Alkmaar

Vanuit de hele wereld komen mensen naar Alkmaar voor de beroemde kaasmarkt. Die is er al honderden jaren en het blijft een bijzonder schouwspel daar op het Waagplein.

Musea

Er zijn genoeg musea die gaan over kaas en over bier. In het Stedelijk Museum vind je stoere verhalen over de periode van de Spaanse bezetting.

Wist je dat Alkmaar de eerste Nederlandse stad was waar het Spaanse leger werd verslagen? Ja, bij Alkmaar begint de Victorie. Dat vieren ze jaarlijks op 8 oktober tijdens ‘Alkmaar Ontzet’.

En ken je ook de volksoverlevering van het Huis met de Kogel? Legende of niet, loop er eens langs. Al dwalend door de stad ontdek je hier nog veel meer cultuurhistorische plekjes.

De meest bijzondere winkeltjes vind je in de oude stad. Vier straten: de Hekelstraat, de Appelsteeg, de Mient en het Fnidsen vormen samen het oude ambachtscentrum van Alkmaar.

Te voet, vanuit een rondvaartboot of al suppend: Alkmaar is op vele manieren te bewonderen. Maar vanaf alle kanten gezien is het een prachtstad. Trek er gerust een hele dag voor uit.

Haarlem

Op ongeveer een uur rijden van Callantsoog ligt de historische stad Haarlem. Deze stad staat bekend om de prachtige architectuur die herinnert aan de Gouden Eeuw. Dwaal door de hofjes, mooie straten en langs de grachten.

Hoorn

Hoorn is een stad met een bijzonder verhaal. Overal kun je de geschiedenis van de stad zien en voelen. Deze stad was in de 17e eeuw een belangrijke handelsplaats voor de VOC. Bezoek het Oostereiland: een schiereiland in de stad. Hier vind je ‘Het Museum van de 20e Eeuw’, oude pakhuizen en een voormalige gevangenis die is omgetoverd tot een filmtheater met een gezellige brasserie.

Enkhuizen

Enkhuizen is een havenstad met een rijk verleden. Dat verleden zie je overal in de stad terug in de vele herenhuizen, grachten, kerken, oude stadsmuren en havens. Samen met Hoorn was Enkhuizen een van de belangrijkste handelsplaatsen in de Gouden Eeuw. Een prachtig stadje om een dag in rond te slenteren

Schagen

Een kleine drie kwartier fietsen van Callantsoog, vind je het marktstadje Schagen. Het stadje leent zich met haar twee jachthavens en het slot van Schagen uitstekend voor een mooie stadswandeling. De vriendelijke inwoners, smalle winkelstraatjes en de gezellige terrasjes rond het marktplein zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Elke donderdagochtend is er in het centrum een weekmarkt waar je typisch West-Friese streekproducten kunt vinden.