‘Opperdoezer Ronde’

de aardappel die je nergens anders ter wereld kunt krijgen

Misschien komt het door het beroemde schilderij van Vincent van Gogh: als je aan de Nederlandse keuken denkt, dan denk je al snel aan aardappelen. Ze zijn te krijgen in alle soorten en maten, maar er is één soort die toch wel heel exclusief is. En laat die nu toevallig uit Noord-Holland komen, 30 kilometer bij Callantsoog vandaan. Daar groeit een soort die nergens anders ter wereld te vinden is. Sterker nog, hij is nergens anders in Nederland te vinden, want zijn naam is gebonden aan de plek waar hij vandaan komt: Opperdoes.

Sinds 1996 is de ‘Opperdoezer Ronde’ een beschermde oorsprongbenaming. Alleen aardappels die binnen een straal van 1 kilometer om de kerk van Opperdoes worden geteeld mogen ‘Opperdoezer Ronde’ heten. Het is een aardappel met een dunne schil en een gelige vleeskleur. En dat het een klasse apart is wordt bevestigd door een keur aan sterrenrestaurants die dit aardappeltje op het menu hebben staan.

De Opperdoezer Ronde groeit in het voorjaar in negen weken tijd en wordt met de hand gerooid als het gewas nog groen is. Alleen dan krijg je die echte Opperdoezer-smaak en een stevige aardappel. Het is een vroege aardappel, en het beste koop je hem dan ook vroeg in het seizoen tussen april en juli.