Een wijntje van Hollandse bodem

"In 2016 kochten Erik Koopman en zijn vrouw Mariëlle de Bont een wijngaard. Maar dat kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Hun liefde voor wijnmaken begon al eerder: in hun moestuin in Brabant, waar Erik het waagde om een paar druivenstekjes te planten. Thuis probeerde hij daar wijn van te maken. Ondanks zijn drukke baan groeide vanaf toen de droom om hier iets mee te doen."

Nederlandse wijn?!

"Nederland is als wijnland niet bekend, maar produceert toch steeds meer echt goede wijnen. De grond waarop de druiven groeien is belangrijk. Druiven hebben een hekel aan natte voeten en aan wind. In Waarland hebben we zavelgrond en een goede afwatering. Dat maakt dat druiven hier nu goed kunnen groeien. Ondanks dat ons landje vanwege de klimaatverandering steeds meer zonuren telt, kun je toch ook te maken krijgen met slecht weer. Daarom komt de pluktijd heel erg nauw, want je krijgt maar een keer per jaar de kans om een goede oogst binnen te halen. Het is de taak van de wijngaardenier om het juiste moment te bepalen om goede kwaliteit druiven te oogsten.”

Ziel & zaligheid

De wijngaard bestaat inmiddels 5 jaar en bracht al een aantal heel mooie biologische wijnen voort. Met de seizoenen krijgen de wijnen steeds meer verfijning van smaak. Dat is te danken aan Erik en Mariëlle die hier hun ziel en zaligheid in stoppen. Ze werken biologisch en hun wijn heeft het officiële predicaat ‘streekproduct’. Het perceel van 1,25 hectare is omringd door windsingels en daardoor ontstaat er een intieme sfeer. Bij de wijnmakerij is ook een proeflokaal met een overdekt terras.

Wijntje proeven?

In de minishop van Qurios Callantsoog hebben we de wijn van Wijngaard Koopman in het assortiment. Je herkent het meteen aan het etiket met de hond. Een liefdevolle herinnering aan een van de gezinsleden.

Volg een rondleiding

Nieuwsgierig? Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over deze uit de hand gelopen hobby van Erik en Mariëlle. Bel wel eerst even voor een afspraak. Maar als het hek open staat, dan mag je er gewoon naar binnen lopen.