Natte voeten en kleurrijk Holland

Geschiedenis van Callantsoog

Het ‘Oog van Kallinge’

Eeuwen geleden lag op de plek van Callantsoog het dorpje Kallinge. Stormvloed na stormvloed zorgde er in 1170 voor dat er een eiland ontstond; een ‘oog’ in de volksmond. Daar werd de naam ‘Callingen in den Oge’ van afgeleid, en dat is natuurlijk verbasterd tot de naam zoals we ‘m nu kennen: Callantsoog.

Het dorp was in die tijd dus een eiland, en het lag dan ook zo’n twee kilometer hier vandaan. In de 12e en 16e eeuw zorgden overstromingen ervoor dat Callantsoog steeds opnieuw gebouwd moest worden, en het verschoof daardoor richting de plek waar we nu zijn.

Rampjaar 1570

De bekendste overstroming was de Allerheiligenvloed in 1570. Bij die overstroming stond het water zelfs hoger dan bij de watersnoodramp van 1953 in Zeeland. Maar het bracht niet alleen ellende: het zorgde er ook voor dat de grond rondom Callantsoog geschikt werd voor landbouw.

Die vruchtbare grond en de ligging aan zee zorgde dat Callantsoog de aandacht kreeg van Vikingen en watergeuzen. Doordat de vikingen OudIjslands en OudNoors spraken, zijn er nog steeds woorden uit die talen in de streek terug te vinden. Ook de Friezen, Franken, Angelen en Saksen zijn hier geweest en hebben hun voetafdruk achtergelaten. Callantsoog heeft dus een rijke geschiedenis voor zo’n klein dorpje.

Vikingen komen er inmiddels niet meer, maar er komen nog steeds mensen uit heel Europa om hier aan het strand te ontspannen. En terecht: want het is een prachtplek!