Het beste ijs van de wereld

vind je in Callantsoog

Misschien verwacht je het niet, maar aan het dorpsplein van Callantsoog bevindt zich een van de beste ijssalons van de wereld. Al drie generaties lang werkt de familie Baars-Tichelaar vol passie aan hun geheime familierecept voor de allerlekkerste bolletjes ijs.

Het recept blijft geheim, maar we mogen wel vertellen dat de ingrediënten zoveel mogelijk uit de omgeving komen. Je proeft dat het het ijs is gemaakt met vers fruit uit de buurt.

Sinds 1963

Opa Doeke en oma Mien Tichelaar waren van alle markten thuis. Wat nu een ijssalon is, was ooit een vishandel en later ook nog een pannenkoekenhuis. Hun ondernemerschap staat aan de wieg van wat we nu kennen als Ijsie Prima.

De naam van de ijssalon is te danken aan Italiaanse ijsventers die ‘ijsie prima’ riepen door de straten van Amsterdam, de vroegere woonplaats van Doeke en Mien.

Dochter Regien nam samen met haar man Kees het stokje over en ijssalon Ijsie Prima werd een waar begrip in de regio. En bloed kruipt waar het niet gaan kan: de broers Kees en Ties zijn opgeleid als econoom en ingenieur, maar ook zij konden het ambacht van ijsmaker niet weerstaan. Kees maakt het ijs en Ties zorgt dat je naast ijs ook geweldige Italiaanse koffie kan krijgen in de salon en op het terras.

Gelato World Ranking

Kees junior behoort nu tot de derde generatie en mag zichzelf een van de beste ijsmakers ter wereld noemen. Hij prijkt op de 73e plaats van de wereldranglijst die jaarlijks wordt bekendgemaakt op de befaamde ijsbeurs van Rimini.

Zijn spiced-coffee-ijs bezorgde hem bovendien de prijs voor beste ijs van Nederland en daarmee dingt hij mee naar het Europees kampioenschap. Daarnaast werd Ijsie Prima ook nog eens benoemd als ‘beste ijssalon van het jaar 2020-2021’.

Proef de lente

Het assortiment aan smaken wisselt dagelijks en met de seizoenen. Zo zit er voor iedereen iets tussen. Als je ook zo dol bent op het kleurrijke Nederlandse voorjaar, probeer dan eens een bolletje ‘Lente in de lucht’. Of zoals ijskoning Kees zelf zegt: “‘lente in de lucht’ smaakt zoals het klinkt: het begin van het bollenseizoen. Het smaakt naar de tijd dat de velden rondom Callantsoog rood, geel, oranje, wit en roze kleuren van de tulpen. Fris, bloemig en zacht. Romig rozenijs gemarmerd met frambozen-sorbetijs.

“Ik vind het zo kicken als het lukt om een gevoel te vertalen en te vangen in een bolletje ijs.”