Hoe ontwerp je een vakantiehuis?

"Iedereen moet zich hier thuis voelen"

Architect Remko Remijnse

Architect Remko Remijnse ontwierp de cottages voor Qurios Callantsoog. Ontwerpen voor Qurios is voor Remko een relatief groot project. Hij werkt graag aan projecten met veel betrokkenheid en persoonlijk contact, en dat is bij grote opdrachten niet altijd het geval. Gelukkig zit het met die betrokkenheid bij Qurios wel goed.

“Tijdens een kop koffie met Qurios-eigenaar Jeroen Postma merkte ik hoe bevlogen hij is. Uiteindelijk leerde ik de organisatie kennen en zag ik hoe iedereen met veel passie aan het werk is. Het mooie is dat het niet alleen gaat om zoveel mogelijk geld verdienen. Het is een missie: we willen gewoon iets heel moois maken.

Het fijne aan het werken met Qurios is ook dat we vanaf het begin heel veel vrijheid hebben gekregen. We werken inmiddels al een paar jaar samen en het voelt nog steeds goed. Daar zijn we echt heel blij mee.”

"Bij Qurios hebben we al verschillende parken ontworpen en je ziet dat elk park steeds beter en duurzamer wordt. Dingen die in het ene park goed gaan nemen we mee naar een nieuw park. Zo blijven we ontwikkelen. "

Hoe ontwerp je een park?

Bij het ontwerp van Qurios Callantsoog hebben we alles echt vanuit de drie thema’s vormgegeven: ‘Natte Voeten’, ‘Kleurrijk Holland’ en ‘Hollandse Kost’. Die thema’s zie je terug in de verschillende huisjes, maar ook in de zones in het landschap die ook volgens die thema’s zijn gemaak. Daar herken je het water uit Natte Voeten, de tulpen uit Kleurrijk Holland en het gevoel van een boerenerf met kassen uit Hollandse Kost.

Tiny houses

Remko ontwerpt al jaren tiny houses. Die ervaring kwam bij Qurios weer goed van pas.

“Sinds het eerste tiny house is er veel veranderd. Op het gebied van kennis, maar ook in de beleving. Zo is het bij Qurios Callantsoog voor het eerst gelukt om in de Family huisjes 2 badkamers te maken. Zo blijven we puzzelen en verbeteren. Maar wat voor huisje het ook is, ze delen allemaal het vakantiegevoel. Vrolijkheid staat voorop.

Story cottages

De drie story cottages zijn bij dit park ook echt een verhaal op zich. Er is echt overal over nagedacht. Die zijn niet voor iedereen weggelegd, het is echt voor mensen die een unieke ervaring zoeken. Een story cottage is de aankondiging van het hart van de zone waarin je je bevindt.

De blauwe story cottage met als thema ‘Natte Voeten’ ligt aan het water. De gele hoort bij het thema ‘Hollandse Kost’ en heeft een grote veranda zoals boerderijen die hebben. Het rode tulpenhuisje, dat hoort bij ‘Kleurrijk Holland’ zie je direct als entree voor het tulpengebied.

Duurzaam ontwerpen

“Duurzaamheid moet altijd verankerd zijn in het ontwerp. Daarin zijn we behoorlijk goed op weg. Als architect is het dan ook heel fijn om een opdrachtgever te hebben die dat ook belangrijk vindt. Bij Qurios hebben we al verschillende parken ontworpen en je ziet dat elk park steeds beter en duurzamer wordt. Dingen die in het ene park goed gaan nemen we mee naar een nieuw park. Zo blijven we ontwikkelen.

Ik vind duurzaamheid interessant omdat het verder gaat dan alleen het materiaal of het gebruik van zonnepanelen. Het gaat ook over de duurzame ervaring. Het is mooi als mensen terugkeren met een gevoel van ‘Ik ben weer beland op de plek waar ik graag wil zijn’. Goede architectuur kan daarin een belangrijke toegevoegde waarde zijn.