Maak je niet druk

bij drukkerij SpringerUit zijn mensen belangrijker dan werk

Iedereen hoort erbij!

De papieren versie van dit magazine werd gedrukt bij een bijzondere drukkerij. Voor al ons drukwerk werken we bij Qurios samen met drukkerij SpringerUit. We spreken eigenaar Hans Springer over zijn werk, dat nooit als werk voelt.

“SpringerUit is een drukkerij voor mensen met een verstandelijke en meervoudige beperking. We werken samen met Scorlewald, een instellingen voor mensen met een beperking. We drukken voor diverse opdrachtgevers, waaronder alle Vrije Scholen in de wereld en nog een heleboel grote bedrijven, waaronder Qurios.

SpringerUit bestaat nu bijna 20 jaar. Ik had een hele grote drukkerij in Amsterdam. Toen ik die verkocht dacht ik niets meer in de drukkerijwereld te gaan doen, maar het is toch anders gelopen.

Ik heb zelf een verstandelijk gehandicapte dochter en ik heb altijd veel gedaan voor mensen met een verstandelijke beperking. Toen ik stopte met de drukkerij zeiden mensen: Hans, je moet hier iets mee gaan doen. Toen ben ik deze drukkerij begonnen.

Ik wilde bewijzen dat het mogelijk is om een commercieel bedrijf te runnen met deze mensen als werknemers. Daarom wil ik ook geen subsidies. Het is gewoon een commerciële drukkerij.”

Er wordt hard gewerkt voor Qurios bij drukkerij SpringerUit.

"Als de sfeer goed is en de mensen voelen zich prettig, dan komt alles af zonder dat je er druk op hoeft te zetten. "

Stichting SpringerUit

“Sinds twee jaar hebben we ook Stichting SpringerUit. Onze cliënten werken voor de drukkerij. De zorggelden voor de cliënten komen in de stichting terecht. Dat geld mag alleen voor zorg gebruikt worden, daarvan mogen geen salarissen van mij of de andere bestuurders betaald worden. De drukkerij draait helemaal zelfstandig.”

We zijn allemaal verantwoordelijk

“Onze bedrijfsfilosofie is: we zijn allemaal verantwoordelijk voor mensen die zich niet alleen kunnen redden. Dat vormt de basis voor alles wat we doen.

Binnen een drukkerij heb je veel handelingen die iedereen kan doen. Alles moet tegenwoordig geautomatiseerd worden. Wij doen het tegenovergestelde: we zijn juist meer met de handen gaan doen. Het zijn allemaal repeterende handelingen en dat kan iedereen, ook mensen met een beperking. Als je er maar geen druk op zet.”

Mensen zijn belangrijker dan werk

“Ik heb de afgelopen 20 jaar veel geleerd. Toen ik die grote drukkerij nog had was ik veel meer met andere dingen bezig. Doordat ik hier zit relativeer ik veel meer dingen. Het werk is nog wel belangrijk, maar het staat niet meer boven alles. Het sociale, de mens is veel belangrijker. Ik vind het heerlijk als iedereen rustig zit te werken en er een goede sfeer is. De productie staat gewoon op een tweede plaats, want het is belangrijker dat het lekker gaat en we allemaal goed in ons vel zitten.

En gek genoeg komt het werk toch altijd op tijd af, want dat gebeurt als je een goede flow hebt. Dan gaat alles vanzelf. Als de sfeer goed is en de mensen voelen zich prettig, dan komt alles af zonder dat je er druk op hoeft te zetten. Ik ben nu bijna 69 en ik heb er nog altijd plezier in. Ik vind mijn werk net zo leuk als mijn vakantie. Het komt niet bij me op om aan stoppen te denken.”