Eerlijk is eerlijk

Zo zorgt Jouelle voor een betere wereld

Jouelle Cuppen werkt als zelfstandig productontwerper. Ze reisde voor haar werk de hele wereld over en kwam bij fabrieken waar de werkomstandigheden soms ronduit slecht waren.

“Ik heb jarenlang producten ontworpen voor grote bedrijven. Voor dat werk kwam ik veel in fabrieken in het buitenland. Ik zag veel dingen die beter konden, maar ik wist niet hoe ik dat alleen kon doen.

Toen kwam ik in contact met Return to Sender. Zij helpen vrouwen om met eerlijke en duurzame handel een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen.

Return to Sender zocht connecties met bedrijven die eerlijke handel drijven, fairtrade werken en eerlijke lonen betalen. Door mijn ervaring en al mijn reizen was onze samenwerking een perfecte match.

Ik vind het fijn om met kleine fabrieken te werken. Bij Return to Sender werken we direct met de vrouwen die de producten maken. Er zitten geen handelaren of tussenverkopers tussen. We werken ook niet met grote machinefabrieken waar honderden mensen werken.”

"We vinden het mooi om met lokaal hout te werken omdat het ook een stuk duurzamer is. Bomen die anders worden versnipperd of verkocht in de handel krijgen nu nog een heel nieuw leven."

Jouelle van Return to Sender

Uitdagingen

“Het is niet altijd makkelijk om te werken met kleine fabrieken. In andere landen zijn andere culturen. De mensen daar weten niet altijd wat er in het Westen goed verkoopt. Daarom is het belangrijk dat we vaak bij de fabrieken aanwezig zijn.

Bij grote fabrieken ontwerp je iets en geef je ze vervolgens de opdracht om het te produceren. Bij de kleine fabrieken waar wij mee werken gaan we er eerst heen en kijken we welke materialen er beschikbaar zijn. Vervolgens maken we een ontwerp op basis van die materialen. Zo zorgen we dat vrouwen bijvoorbeeld ook thuis hun werk kunnen doen, zodat de kinderen niet op de werkvloer rondlopen.”

Leefbare lonen

“Het is ook lastig om te zorgen dat iedereen een eerlijk loon krijgt. Wij willen graag dat iedereen die voor ons werkt een zogenaamd ‘leefbaar loon’ krijgt. Met zo’n loon zijn de medewerkers verzekerd, krijgen ze zorg en kunnen de kinderen naar school. Maar op het moment dat zo’n fabriek niet genoeg werk heeft, kunnen ze ook die lonen niet betalen.

Dat is iets waar we tegenaan blijven lopen: dat mensen in het Westen wel graag eerlijke producten kopen, maar afhaken op het moment dat de prijs hoger is. Want dat is gewoon het geval: we produceren op kleine schaal en dan is het toch echt duurder dan als je massaproductie laat draaien in een machinefabriek in China.”

Inrichten bij Qurios

“Dit project bij Qurios doen we samen met RH Interieurs. Het is een van de meest duurzame projecten waar we aan gewerkt hebben. Veel andere bedrijven denken wel na over duurzaamheid, maar kiezen toch meestal voor de goedkopere massaproducten. Hier wordt ook tot en met de decoratie in de huisjes gezocht naar duurzame producten, dat is echt mooi.”

Jouelle ontwierp de glazenset met de waterkan die in de cottages staan. Ze zijn gemaakt van gerecycled glas. “Vroeger maakte ik duizenden commerciële producten waar mijn naam niet op stond. Nu bij Return to Sender staat mijn naam erop en is het ook nog eens eerlijk gemaakt. Daar ben ik echt trots op.”