Museumboerderij Tante Jaantje

Aan het dorpsplein van Callantsoog staat de ‘duinstolp’ van museumboerderij ‘Tante Jaantje’. Tussen Petten en Huisduinen is dit de enige nog onaangetaste duinstolp in zijn soort. Dit model is afgeleid van de West-Friese duinstolp en grotendeels opgebouwd met hout van gestrande schepen. De boerderij bevindt zich nog in authentieke staat qua indeling en bouwstijl. Zo kun je in de zolder nog duidelijk de verwerkte scheepsmasten herkennen.

Deze boerderij is ongeveer gebouwd is 1820, maar als je naar de voorkant kijkt lijkt ze niet zo oud. Dat komt doordat de zij- en de voormuur in de tweede wereldoorlog vervangen moesten worden doordat er een vliegtuigbom was ingeslagen.

Een unieke plek

Rond 1900 waren en nog zo’n tien van dit soort dorpsboerderijen in Callantsoog. Je herkent ze aan de grote dorsdeuren die aan de kant van het dorpsplein liggen. Dat was noodzakelijk omdat de boerderijen lagen ingesloten tussen de duinen, waardoor de achterkant niet goed bereikbaar was. Door de deuren aan de voorkant te plaatsen konden de bewoners via het plein dieren, karren en materialen rechtsreeks bij elkaar de boerderij in rijden. ‘Tante Jaantje’ is terecht een museumboerderij geworden. Je ziet er heel goed hoe de mensen vroeger in Callantsoog leefden en werkten. Niet alleen op de scheidslijn van land en water, maar ook op de rand van het bestaan: arm en zorgelijk.