Qookbox recept

voor 2 personen

Begin ongeveer 45-60 min. voordat je aan tafel wilt met de voorbereidingen.

koelproducten

Om ervoor te zorgen dat alles vers blijft moeten er een aantal producten in de koeling: - Kabeljauwfilet - Boter - Kipfilet/Geitenkaas - Crème fraîche - Eieren - Melk - Kaas - Fruit Bewaar de groente op een koele plek.

kruiden plukken

Voor dit menu hebben jullie ook een aantal kruiden nodig die je kan plukken in onze eigen kruidentuin.

Wat heb je nodig? Neem in ieder geval per persoon een takje basilicum, tijm en munt mee. Veel plezier met plukken!

Voorbereiding

Zet, voordat we echt gaan beginnen, de oven alvast op 180 graden om voor te verwarmen en haal de bakplaat eruit. 1. We beginnen met de bouillon. Vul de pan voor de helft met water, zet op het vuur en voeg een van de bouillonblokjes toe. Houd in de gaten dat het niet overkookt. 2. Leg de tros gewassen tomaten in een ovenschaal en besprenkel met olie, zout en peper. 3. Plaats 10 min. in de oven en laat daarna rusten. De oven mag op 180 graden aan blijven. 4. Was en snijd de groentes voor het voorgerecht. Asperges in de lengte 1x doorsnijden. De boerenkool haal je van de stengel en snijd je daarna nog wat kleiner. Schil de winterpeen en gele biet met de dunschiller. Snijd de gele biet, wortel, courgette en champignons in kleine stukjes. Bekijk de video voor meer instructies.

5. Blancheer de groene asperges 3-4 min. in de pan met bouillon. (Blancheren is een term die veel chefs gebruiken, het is kort koken.) Zo behoud je de bite. 6. Voeg na één minuut ook de bietjes en de wortel toe en blancheer het geheel nog 2-3 min.

7. Giet de groentes af boven een andere pan met een vergiet er tussen zodat je de bouillon in een pan bewaart voor de kip later. (Voor de vega variant mag je de bouillon bewaren voor het hoofdgerecht). 8. Snijd ondertussen de groente voor het hoofdgerecht en bewaar ze in de koelkast voor later. Deze groentes mogen iets grover/groter gesneden worden (bieten, champignons, courgette, boerenkool, winterpeen, asperges).

Vega variant: stap 9 t/m 11 overslaan. Als alle groentes zijn gesneden, beginnen we aan de kip voor de rouleau. 9. Breng de bewaarde bouillon aan de kook.

10. Als het kookt zet je het vuur laag en gaar je de kip in 10-15 min. Door de kip in de bouillon te garen krijgt de kip meer smaak. 11. Als de kip mooi wit is van binnen kan je hem laten afkoelen. Ondertussen begin je alvast met de kaaskoekjes, maar je kunt ook wachten tot de kip klaar is. 12. Gebruik 1 eetlepel kaas per koekje en maak 2 koekjes per persoon op de met bakpapier beklede bakplaat. De rest bewaar je. 13. Maak hoopjes op de bakplaat, zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen en spreid een beetje uit zodat het niet te dik wordt. 14. Schuif de plaat met de kaas 3-4 min. in de oven op grillstand en wacht tot de kaas is gesmolten en het een lichtbruine kleur heeft. Let goed op dat ze niet aanbranden. 15. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Laat de oven op 180 graden aan staan. Als de kip uit de pan is en de koekjes uit de oven zijn kunnen we beginnen met de pannenkoeken. 16. Meng de bloem, het ei en 150 ml. melk in een kom tot een glad beslag. Voeg daarna een snufje zout en peper toe en de blaadjes van een takje tijm. Doe dit naar eigen smaak. Als het beslag klaar is gaan we de sinaasappel-dressing maken. 17. Snijd de sinaasappel volgens de instructies in de video boven een klein steelpannetje. Eerst schil je de sinaasappel en daarna snijd je hem met een klein mesje in partjes. Deze bewaar je voor in de pannenkoek. Het sap vang je op in de pan. 18. Knijp daarna al het sap uit boven de pan. Het is inderdaad niet veel, maar dat is niet nodig. Laat het pannetje nog even staan, want de dressing maken doen we op het laatste moment.

19. Als de kip genoeg is afgekoeld ga je deze plukken. Trek kleine reepjes van de kipfilet af zodat je ze straks makkelijk in de pannenkoek kan rollen. 20. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat de olie warm worden in de pan. 21. Giet een soeplepel beslag in de pan, zorg dat ze niet te dun zijn want dan kan je ze straks niet oprollen als een rouleau. 22. Als beide kanten lichtbruin gebakken zijn kan je de pannenkoeken op een bord leggen. 23. Herhaal dit tot het beslag op is. Tip: als je een pannenkoek of beslag over hebt, eet deze als ontbijt morgen. Klaar? Dan zijn alle voorbereidingen gedaan. Ga verder met de volgende stappen als je klaar bent om te gaan eten.

#Qookbox

Voorgerecht

Kip- of geitenkaasrouleau met sinaasappel

Ingrediënten voorgerecht

- 2 groene asperges - 1 tros cherry tomaten - 2 boerenkool bladeren - 1 gele biet - 1/3 winterpeen - 1/3 courgette - 3 champignons - 1 sinaasappel - 1 ei - 100 gr. bloem - 150 ml. melk - 75 ml. crème fraîche - 1 groentebouillonblokje - olijfolie - 1 takje tijm - Zakje zout & peper - 1 Kipfilet/4 geitenkaasschijven

Bereiding voorgerecht

1. Bak de courgette, boerenkool en champignons 3-4 min. Voeg de overige groente er na 2 min. aan toe, want die heb je eerder al geblancheerd en hoeven alleen warm te worden. Voeg nog een snufje zout en peper toe en je groente is klaar. 2. Pak er een pannenkoek bij, smeer deze in met crème fraîche en leg daarop de groente (laat de asperges in de pan voor de opmaak van het bord). Voeg de geplukte kip toe en rol strak op.

Vega variant: voeg de geitenkaas in kruimels toe samen met de partjes sinaasappel en rol strak op. 3. Leg de rouleau en de gepofte tomaten op de bakplaat en verwarm nog even 5 min. op 180 graden. 4. Ondertussen maak je de sinaasappeldressing af, warm op middel hoog vuur op terwijl je roert. Zorg dat het een stroperige structuur krijgt, maar pas op dat het niet bruin wordt!

5. Haal de rouleau uit de oven en snijd in 3 stukken. Maak het bord af met de groente en de sinaasappeldressing. Je kan hiervoor de instructies van de video volgen of maak er zelf wat moois van. Verwarm alvast de oven op 200 graden voor het hoofdgerecht.

Deel je creatie met ons online! #Qookbox

Geniet van je zelfgemaakte rouleau!

Hoofdgerecht

Hollandse risotto met kaaskoekjes (en vis uit de Noordzee)

Ingrediënten hoofgerecht

- 90gr. parmezaanse kaas - 2 kabeljauwfilets/Vega is zonder - 150gr. risotto - 1 groentebouillonblokje - olijfolie - 1 takje tijm - vel bakpapier - 4 groene asperges - 1 gele biet - 4 boerenkoolbladeren - 2/3 courgette - 2/3 winterpeen - 8 champignons

Laten we verder gaan met het hoofdgerecht! De groente en kaaskoekjes heb je al voorbereid en deze ga je zo gebruiken. 1. Vul de pan voor de helft met water en voeg het andere bouillonblokje toe. (Geen kip in oude bouillon? Je kan deze hergebruiken).

Bereiding hoofdgerecht

2. Blancheer de eerder gesneden groente 4-5 min.

3. Schep de groente uit de bouillon en leg op een bord of schaal. Let op: Behoud de bouillon want deze hebben we nog nodig voor de risotto.

Vega variant: stap 4 en 5 overslaan. 4. Leg de kabeljauwfilets in de met olie ingesmeerde ovenschaal. 5. Besprenkel de vis met wat zout, peper, olie en blaadjes tijm. Zet 12-14 min. in de oven op 200 graden.

Begin met de risotto terwijl de kabeljauw in de oven staat, maar vergeet deze niet in de gaten te houden. 6. Fruit de risotto in een koekenpan met een scheutje olie tot de risotto doorzichtig/glazig is. 7. Schep met een soeplepel schepje voor schepje wat bouillon bij de risotto en blijf goed roeren. Proef de korrel regelmatig, dat is de enige manier om erachter te komen of het goed is!

8. Zet het vuur helemaal laag en voeg de geblancheerde groente en de rest van de Parmezaanse kaas toe en roer goed door elkaar. 9. Meng naar smaak met zout, peper en eventueel wat basilicum. 10. Proef voor de laatste keer of de risotto korrel lekker zacht is en dan is het klaar om te serveren.

11. Haal ondertussen de kabeljauw uit de oven. Om te weten of de vis gaar is kun je kijken naar de kleur die moet goed wit zijn. Je kan hem ook zachtjes indrukken als dat niet makkelijk gaat is hij nog niet gaar. 12. Verdeel de risotto over de borden, leg het stukje vis er boven op en maak af met de zelfgemaakte kaaskoekjes. Kijk de video voor een mooie opmaak of verzin zelf wat leuks.

Deel je creatie met ons online! #Qookbox

Geniet van jullie hoofdgerecht, eet smakelijk!

Nagerecht

Bruschetta met rood fruit

Ingrediënten nagerecht

- 1 klein stokbrood - 1 ei - 100 ml. melk - 10 gr. kaneel - 2 takjes basilicum - takje munt - klein pakje boter - zakje suiker - 75 ml. crème fraîche - 6 aardbeien - 6 frambozen - 2 trosjes rode bessen

Hopelijk heeft alles tot nu toe gesmaakt! 1. Snijd als eerste het brood in plakken, ongeveer 2 per persoon (meer of minder mag natuurlijk altijd).

Bereiding nagerecht

2. Meng 100 ml. melk en 1 ei door elkaar en voeg suiker en kaneel toe naar eigen smaak. Zorg dat het bakje groot genoeg is om de broodjes erin te kunnen dompelen. 3. Laat een klontje boter in een koekenpan smelten op laag vuur. 4. Haal ondertussen het gesneden broodje door het mengsel, tot het aan beide kanten goed ondergedompeld is. 5. Leg de broodjes in de pan en draai regelmatig om. Zorg dat beide kanten lichtbruin worden op laag vuur in 3-4 min. Je kunt meerdere broodjes in één pan leggen. 6. Meng ondertussen de overgebleven crème fraîche met 1 theelepel suiker.

7. Snijd wat basilicum en munt, niet te klein, en meng door de crème fraîche.

8. Je kunt beginnen met de fruitsalade voor op de bruschetta. Rits de rode besjes en snijd voorzichtig de frambozen en aardbeien. Tip: Doe dit vlak voordat je het bord op gaat maken zodat het fruit niet zacht wordt.

9. Als de broodjes klaar zijn, maak dan het bord mooi op volgens de instructies in de video of verzin zelf iets moois.

Deel je creatie met ons online! #Qookbox

Eet smakelijk en geniet van jullie laatste gerecht!