Molen 't Roode Hert

Onderdeel van Fermento - Raphaëlstichting - Scorewald

"Alle producten zijn biologisch en met zorg bereid"

De winkel

Bij korenmolen ’t Roode Hert wordt op ambachtelijke wijze verschillende soorten granen vermalen, in hoofdzaak met behulp van windkracht. De producten vinden hun weg via het winkeltje in de molen naar de mensen thuis. In het winkeltje zijn verschillende lekkere producten te vinden. Hierbij kunt u kiezen uit verpakkingen om bijvoorbeeld zelf brood of cake te maken of kant en klare producten. Alle producten zijn biologisch en met zorg bereid. Voor de Qookbox hebben wij tarwebloem van ’t Roode Hert toegevoegd, hiermee kunt u een heerlijke rouleau maken. In de molen worden producten gemaakt en verkocht van de lokale molenaar, maar daarnaast zit er ook een stichting achter die de molenaar hierbij helpt. In de molenwinkel staan de medewerkers van Fermento, onderdeel van de Raphaëlstichting, voor de klanten klaar. Deze stichting biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Deze stichting heeft u misschien al wel eerder meer over gelezen, want ook onze Qookbox wordt met behulp van deze stichting gemaakt.

Ben je benieuwd naar de producten die ze verkopen, bezoek dan de winkel in Alkmaar:

Frieseweg 102 1823 CG Alkmaar

De molen

De molen die nu op de plek van 't Roode Hert staat heeft daar niet altijd gestaan. In het begin van de 20e eeuw is de molen volledig afgebrand. De molenaar die destijds de molen in het bezit had heeft toen een molen uit de zaanstreek opgekocht en weer opgebouwd op de huidige plek. Deze molen werd gebouwd in de 17e eeuw en is opgebouwd met behulp van onder andere een mast van een oud zeilschip en stalen balken van een brug die werd gesloopt in 1925.

De huidige molenaar onderhoudt de molen op vrijwillige basis. Hij heeft erg veel passie voor het vak en dat is ook terug te zien in de producten die geproduceerd worden.

De producten die bij 't Roode Hert worden geproduceerd met behulp van de molen. De wieken brengen een mechanisme in werking dat ervoor zorgt dat verschillende maalstenen in werking worden gebracht. Afhankelijk van het product dat geproduceerd wordt worden er verschillende ingrediënten vermalen en vermengt zodat het gewenste eindproduct ontstaat.

Tijdens een bezoek aan Alkmaar kan een bezoek aan deze molen niet ontbreken. Niet is de molen een plaatje om naar te kijken maar zijn de producten in de winkel ook nog eens veel te lekker om te laten liggen.