Hoe ontwerp je een vakantiehuis?

"Iedereen moet zich hier thuis voelen"

Architect Remko Remijnse

Architect Remko Remijnse ontwierp de cottages voor Qurios Zandvoort. Ontwerpen voor Qurios is voor Remko een relatief groot project. Hij werkt graag aan projecten met veel betrokkenheid en persoonlijk contact, en dat is bij grote opdrachten niet altijd het geval. Gelukkig zit het met die betrokkenheid bij Qurios wel goed.

“Tijdens een kop koffie met Qurios-eigenaar Jeroen Postma merkte ik hoe bevlogen hij is.

Uiteindelijk leerde ik de organisatie kennen en zag ik hoe iedereen met veel passie aan het werk is. Het mooie is dat het niet alleen gaat om zoveel mogelijk geld verdienen. Het is een missie: we willen gewoon iets heel moois maken.

Het fijne aan het werken met Qurios is ook dat we vanaf het begin heel veel vrijheid hebben gekregen. We werken inmiddels al een paar jaar samen en het voelt nog steeds goed. Daar zijn we echt heel blij mee.”

"Bij Qurios hebben we al verschillende parken ontworpen en je ziet dat elk park steeds beter en duurzamer wordt. Dingen die in het ene park goed gaan nemen we mee naar een nieuw park. Zo blijven we ontwikkelen. "

Hoe ontwerp je een park?

“We beginnen altijd bij de omgeving. Waar zijn we en waarom zouden mensen hier naartoe willen? We ontdekten dat mensen hier in Zandvoort niet alleen voor de kust komen, maar ook voor mooie steden als Amsterdam en Haarlem. Dan heb je ook nog het circuit van Zandvoort en de Kennermerduinen. Dat is zeker geen ‘one size fits all’.

Daarom hebben we ook veel verscheidenheid in de cottages aangebracht. Toch zoeken we wel naar eenheid. De cottages zijn heel divers, maar in de materiaalkeuze hebben we het als een familie bij elkaar kunnen houden.”

Tiny houses

Remko ontwerpt al jaren tiny houses. Die ervaring kwam bij Qurios weer goed van pas. “Sinds het eerste tiny house is er veel veranderd. Op het gebied van kennis, maar ook in de beleving. Zo hebben we nu op het park in Zandvoort verschillende maten huisjes en er is zelfs een groepsaccommodatie.

We hebben geprobeerd om zo te ontwerpen dat het geborgen en knus voelt. Maar welke maat het huisje ook is, ze delen allemaal het vakantiegevoel. Vrolijkheid staat voorop.”

Duurzaam ontwerpen

“Duurzaamheid moet altijd verankerd zijn in het ontwerp. Daarin zijn we behoorlijk op de goede weg. Als architect is het dan ook heel fijn om een opdrachtgever te hebben die dat ook belangrijk vindt. Bij Qurios hebben we al verschillende parken ontworpen en je ziet dat elk park steeds beter en duurzamer wordt. Dingen die in het ene park goed gaan nemen we mee naar een nieuw park. Zo blijven we ontwikkelen.

Ik vind duurzaamheid interessant omdat het verder gaat dan alleen het materiaal of het gebruik van zonnepanelen. Het gaat ook over de duurzame ervaring. Het is mooi als mensen terugkeren met een gevoel van ‘ik ben weer beland op de plek waar ik graag wil zijn’. Goede architectuur kan daarin een belangrijke toegevoegde waarde zijn.”