Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De paden af, de duinen in!

De prachtige natuur van de Amsterdamse Waterleidingduinen vormt de bron voor maar liefst tweederde van het drinkwater in Amsterdam.

Het gebied is exclusief bestemd voor wandelaars. Het is hier zelfs toegestaan om letterlijk rond te struinen: wandelen buiten de paden. Zo kun je op je gemak dit gebied van maar liefst 3.400 hectare ontdekken. De kans is groot dat je een van de vele damherten tegenkomt. Maar ook andere dieren zoals vossen en reeën, roerdompen, boommarters of ijsvogels.

Een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie

De duinen zuiveren jaarlijks maar liefst 90 miljoen kubieke meter drinkwater. Het water komt uit de rivier de Rijn. Het wordt eerst voorgezuiverd en daarna de duinen ingepompt. Dan doet de zwaartekracht zijn werk: het water zakt de grond in en wordt gefilterd en gezuiverd door het zand en de bacteriën in de bodem. Na twee maanden komt het water in lager gelegen delen weer boven en uiteindelijk stroomt het naar de Oranjekom: de grootste verzamelvijver. Van daaruit wordt het in de zuiveringsinstallatie nog een laatste keer grondig gezuiverd. Drie maanden nadat het uit de rivier de duinen werd ingepompt is het water nu klaar om te drinken. En het mooie is: er is een gezonde natuur nodig voor gezond drinkwater. Daarom wordt er hard gewerkt om de natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen te beschermen. Zo kunnen we allemaal genieten van prachtige natuur en kristalhelder drinkwater.