Het circuit van Zandvoort

al meer dan 70 jaar in de race

Het circuit van Zandvoort wordt in 1948 geopend. Dit bijzondere circuit aan de kust valt al snel op in de internationale racewereld. Vanaf 1952 maakt Zandvoort deel uit van het officiële wereldkampioenschap.

De jaren ’60 vormen de strijdperiode voor legendarische coureurs als Graham Hill, Jim Clark en Jackie Stewart. Allen winnen een of meerdere keren op dit circuit met z’n heftige bochten. Ook Wolfgang von Trips en Jack Brabham schitteren op het circuit van Zandvoort.

In de jaren die daarop volgen wordt het circuit aangepast en worden er prachtige races gereden totdat in 1985 de laatste Formule 1 wedstrijd gereden wordt. Die wordt gewonnen door Niki Lauda.

Formule 3

In de jaren daarna wordt het circuit ingekort en wordt er besloten om Formule 3-kampioenschappen te organiseren. De Formule 3 Masters wordt hiermee een feit. Mede doordat veel Masters-winnaars in de Formule 1 terechtkomen, geniet Zandvoort in die jaren steeds meer internationaal aanzien.

Coureurs als David Coulthard, Pedro Lamy, Enrique Bernoldi en Jos Verstappen bereiken de Formule 1 dankzij winst bij de Masters of Formula 3.

Andere voorbeelden die zo de F1 bereiken zijn wereldkampioen Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas en natuurlijk Max Verstappen.

In 2020 wordt er opnieuw geschiedenis geschreven in Zandvoort. Dan is voor het eerst in 35 jaar de Formule 1 weer terug in Zandvoort.