Puur natuur:

Een vakantiepark met grote biodiversiteit

Douwe Snoek van Snoek Puur Groen

Een groene omgeving is goed voor je. Je maakt je hoofd nu eenmaal makkelijker leeg tijdens een fijne wandeling door de natuur. En Zandvoort heeft het: strand, duinen en bos wisselen elkaar af. Bij Qurios willen we ervoor zorgen dat je die natuur al voelt als je als gast ‘s morgens de gordijnen opentrekt.

Als we een nieuw park bouwen, willen we de natuur zo goed mogelijk beschermen en tot z’n recht laten komen. Daarom moeten we bij de ontwikkeling al vroeg nadenken over hoe we het park inrichten. Dat is een enorme verantwoordelijkheid die we bij Qurios graag delen met onze trouwe partner Snoek Puur Groen.

Douwe Snoek staat aan het hoofd van Snoek Puur Groen, een echt familiebedrijf dat is opgericht door zijn ouders. Vorig jaar vierden ze het 40 jarig bestaan van Snoek Puur Groen. Net voor de eeuwwisseling stapte Douwe in het bedrijf en sinds 2016 is hij de trotse opvolger en eigenaar.

Het insectenhotel bij de Clear Nature Cottage

"Als je echt duurzaam wil zijn moet je naar het grote geheel kijken. Die verbinding tussen alle onderdelen komt steeds beter in beeld. Multidisciplinair denken is cruciaal om echt duurzame oplossingen te vinden. "

Puur nadenken

“We willen altijd zo puur mogelijk nadenken over wat we doen. Niet alleen over groen, maar bijvoorbeeld ook over hoe we met mensen omgaan. Mijn vader heeft mij lang geleden al bewust gemaakt van duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Waarom een fysiotherapeut inschakelen als we dat ook kunnen voorkomen door te kijken naar de oorzaak van problemen en door kritisch te zijn op het werkgemak van onze medewerkers?”

Groen bloed

“Bij ons thuis hangt nog een foto van vroeger. Op deze foto ben ik een jaar of negen en ik sta het gras te maaien. Dat is achteraf gezien een iconisch moment: ik wist echt altijd al dat ik dit wilde gaan doen.

Groen zit mij zeker in het bloed, maar ook het ondernemerschap. Het is mijn passie om aan innovatie mee te werken en mensen te laten groeien. Het bedrijf op die manier voortzetten dat leek me altijd al machtig mooi.”

Aandacht voor duurzaamheid

“Tegenwoordig is er veel aandacht voor duurzaamheid. Dat heeft ons vak wel beïnvloed en daar ben ik heel blij mee. Want we moeten ervoor waken dat duurzaamheid geen containerbegrip wordt.

Als je echt duurzaam wil zijn moet je naar het grote geheel kijken. Het eten op ons bord is bereid door de kok. Maar de kweker heeft ook zijn belangrijke rol in hoe jij je maaltijd beleeft. Die verbinding tussen alle onderdelen komt steeds beter in beeld. Multidisciplinair denken is cruciaal om echt duurzame oplossingen te vinden.

We moeten goed luisteren naar onze andere partners en van ze leren. Dan moet je dus soms iets helemaal opnieuw uitwerken omdat je erachter komt dat het toch beter en duurzamer kan.

Binnen het team waarmee we aan Qurios werken groeit de aandacht voor duurzaamheid ook. We begrijpen elkaar steeds beter.”

Een vakantiepark met grote biodiversiteit

“Het is een uitdaging om hier in Zandvoort de biodiversiteit te vergroten. Het juiste plantje op de juiste plek, dat is aan de kust nog wel wat lastiger. Niet alles lukt hier meteen door de zilte lucht waarmee we te maken hebben. Maar omdat we van te voren een goede analyse van het gebied hebben gemaakt kunnen we zorgen dat er een goede omgeving wordt geschapen voor de flora en fauna die hier van nature voorkomt. We willen altijd de verbinding houden met de omgeving.

We kijken naar grondwaterstanden, hittestress, luchtstroming en ligging. Door dit goed te bestuderen kun je in je keuzes voor beplanting nog wel eens iets toevoegen dat kan bijdragen aan een vergroting van de biodiversiteit. Want als het lukt om planten toe te voegen, dan is er ook weer ruimte voor bijvoorbeeld andere insectensoorten. We zitten hier wat dat betreft in een heel uitdagend gebied.”

Zuinig met regenwater

“Je ziet niet alles wat we hier gemaakt hebben. Als het bijvoorbeeld regent in Zandvoort, dan gaat er geen druppel water het riool in. In de grond hebben we waterretentiekratten geplaatst. Al het regenwater loopt hierin. Om die kratten zit doek en hierdoor wordt het water langzaam weer teruggegeven aan het zand. Zo voorkom je veel schade aan het milieu omdat de grond dan niet uitspoelt. Zo heeft de beplanting langer water, sparen we het riool en houden we het grondwaterpijl gezond.”