Gras, groen & grote grazers

Een dagje Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tussen Zandvoort en IJmuiden ligt het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een gebied met stranden, woeste duinen, graslanden, duinmeertjes en prachtige landgoederen. Bovendien vind je hier talloze bijzondere dieren. Een schitterend natuurgebied om eindeloos doorheen te dwalen.

Bijzondere ontdekkingen

Amsterdam was in de Gouden Eeuw een succesvolle stad. Maar met het succes kwam ook flinke vervuiling de stad in. Rijke Amsterdamse kooplieden investeerden in luxueuze buitenverblijven om de stad te ontvluchten.

Een aantal van deze prachtige landhuizen vind je nog steeds in dit nationaal park. Ze vallen op door hun prachtige tuinen.

Wandelen in de wandelende duinen

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je enorm diverse flora en fauna. Om het dichtgroeien van de duinen te voorkomen vind je verspreid over het park grote grazers.

Als je weet waar je moet zijn kun je de kuddes wisenten, Konikpaarden, Schotse hooglanders en damherten zien. Er broedt een groot aantal vogels en roofvogels in dit park. Bijna de helft van alle vogelsoorten in Nederland komt hier voor.

Bezoekerscentrum

De Kennemerduinen ligt aan de Zeeweg richting Bloemendaal aan Zee. Het is de hoofdingang van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je vindt hier de informatiebalie, een tentoonstelling en het Duincafé met een biologisch menu en zonnig terras. Buiten ligt onder meer een waterspeeltuin.

Er zijn meerdere plekken waar je het park in kunt gaan. Wandelen en fietsen is toegestaan op de aangegeven paden.

Het park is gratis toegankelijk en elke dag geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. np-zuidkennemerland.nl